Pizza z łososiem wędzonym

Przepisy » Pizza z łososiem wędzonym

SKŁADNIKI:

-zielony sos, przygotowany wg przepisu na zielony sos

-mozarella, pokrojona w plasterki

-pieczarki, surowe, pokrojone w plasterki

-łosoś wędzony, surowy w plastrach, rozdrobniony

-brokuły-podzielone na małe kawałki, podgotowane z dodatkiem czosnku

-kapary

-oliwa

-rukola, do przybrania na upieczoną pizzę

Piekarnik rozgrzej do max. temp. Możesz zrobić to na tyle wcześnie, aby znajdujący się w nim kamień miał czas dobrze się nagrzać.

Ciasto do pizzy przygotuj wg przepisu.

Na jedną pizzę potrzeba ok. 10 dkg ciasta.

Rozwałkuj ciasto na otrzymanej od nas łopatce .Wielkość łopatki odpowiada wielkości  kamienia, dzięki czemu twoja pizza bez problemu zmieści się na kamieniu. Ciasto powinno być bardzo cienkie, ma sprawiać wrażenie, że zaraz się przerwie.

Pamiętaj, żeby pod ciastem, na łopatce zostawić w czasie wałkowania trochę mąki, aby ułatwić zsuwanie pizzy na kamień.

Na rozwałkowane ciasto rozsmaruj zielony sos-równomiernie, ale niezbyt grubo. Następnie nałóż pozostałe składniki - mozarellę najlepiej rozłożyć zaraz na sos, ale tak aby go całego nie  zakrywała. „Rozrzuć” je tak, by nie tworzyły grubej warstwy.

Włóż pizzę do piekarnika. Po 5 min pizza jest gotowa, brzegi powinny być spieczone i urośnięte. Na upieczoną pizzę połóż jeszcze liście rukoli. Na sam koniec polej po wierzchu oliwą.

Smacznego!