Pizza z zielonym sosem

Przepisy » Pizza z zielonym sosem

SKŁADNIKI:

-zielony sos-przygotowany wg przepisu na zielony sos

-pieczarki, surowe, pokrojone w plasterki

-mozarella, rozdrobniona, lub pokrojona w plastry

-oliwki zielone lub czarne, pokrojone wg uznania

-szynka typu parmeńskiego, podzielona na nierówne kawałki

-cebula, poszatkowana na cienkie wiórki

-rukola  i pomidorki koktajlowe do położenia na upieczoną już pizzę

Piekarnik rozgrzej do max. temp.(zazwyczaj 250-270 C) Możesz zrobić to na tyle wcześnie, aby znajdujący się w nim kamień miał czas dobrze się nagrzać (30 minut lub więcej).

Ciasto do pizzy przygotuj wg przepisu.

Na jedną pizzę potrzeba ok. 10 dkg ciasta.

Rozwałkuj ciasto, najlepiej na otrzymanej od nas łopatce, wielkość łopatki odpowiada wielkości  kamienia, dzięki czemu twoja pizza bez problemu zmieści się na kamieniu. Ciasto powinno być bardzo cienkie, ma sprawiać wrażenie, że zaraz się przerwie.

Pamiętaj, żeby pod ciastem, na łopatce zostawić w czasie wałkowania trochę mąki, aby ułatwić zsuwanie pizzy na kamień.

 

Na rozwałkowane ciasto , rozsmaruj równomiernie, ale niezbyt grubo zielony sos. Na brzegu pozostaw ok.2 cm pustego ciasta. Dzięki temu brzeg ładnie się zrumieni i wyrośnie. Następnie rozłóż cebulę, mozarelle,  oliwki i pieczarki. Na samym końcu połóż szynkę.

Włóż pizzę do piekarnika. Po 5 min pizza jest gotowa, brzegi powinny być spieczone i urośnięte. Na upieczoną pizzę połóż jeszcze pomidorki i liście rukoli. Na sam koniec polej  po wierzchu oliwą.

Smacznego!