Pizza ze szpinakiem

Przepisy » Pizza ze szpinakiem

SKŁADNIKI:

-Szpinak-najlepiej świeży, ale można ewentualnie użyć mrożonego (100-150 g wystarcza na 3-5 pizz)

-czosnek-kilka ząbków, w zależności od upodobań

-ser pleśniowy typu gorgonzola

-cebula

-oliwki, w zależności od upodobań, czarne lub zielone

-mozarella

-szynka typu parmeńskiego, najwygodniejsza jest w plasterkach

-pomidorki koktajlowe

-rukola,

-pieprz

-oliwa

Kamień do pizzy włóż do piekarnika. Rozgrzej piekarnik do max temp. Można zrobić to na tyle wcześnie, aby dać kamieniowi szanse na mocne nagrzanie się. Da to nam pewność, że pizza upiecze się tak, jak chcemy

 Spód do pizzy przygotuj wg przepisu na ciasto do pizzy. Na 1 pizzę potrzeba ok. 10 dkg ciasta. Rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm-powinno się mieć wrażenie, że zaraz się przerwie. Wielkość łopatki odpowiada wielkości kamienia, więc bez problemu pizza zmieści się na kamieniu. Pamiętaj, żeby na łopatce, z której korzystasz, zostało troszkę mąki -pod rozwałkowanym ciastem, tak aby łatwo dało się zsunąć pizzę na kamień.

 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Na oliwę wrzuć szpinak, posyp pieprzem. Podduś, dodając wyciśnięty czosnek. Jak tylko szpinak zmniejszy swoją objętość i zmieni się w „zieloną papkę”, twoja „baza” na  pizzę jest gotowa.

Teraz należy przygotować to, co położysz na pizzę.

Ser pleśniowy należy rozdrobnić na małe kawałki, mozarellę pokroić na plasterki, cebulę posiekać na cienkie wiórki, szynkę rozdzielić na mniejsze kawałki, rukolę trzeba opłukać, pomidorki koktajlowe przekroić na ćwiartki lub plasterki, tak samo obchodzimy się z oliwkami

Na rozwałkowane ciasto nałóż szpinak, rozprowadź go równo na całej powierzchni pizzy, zostawiając jednak ok. 1-2 cm pustego brzegu. Warstwa szpinaku nie powinna być zbyt gruba, żeby pizza nie była za ciężka. Następnie porozkładaj pozostałe składniki. Mozarelle najlepiej ułożyć zaraz na szpinaku, ale tak, żeby poza niego nie „wychodziła” -zapobiegnie to jej spływaniu w trakcie pieczenia (Sera  nie musi być dużo, nie powinien zasłaniać całego szpinaku). Teraz można położyć resztę-rozsyp ser pleśniowy, oliwki i szynkę. Tak przygotowaną pizzę włóż do piekarnika na kamień. Po upływie 5 min. pizza jest gotowa do wyjęcia. Jej brzeg-ten, który nie został przykryty – powinien być lekko brązowy i urośnięty.

Na upieczoną pizzę połóż jeszcze liście rukoli i pomidorki, oraz polej oliwą.

Smacznego!