Ciasto na pizzę

Przepisy » Ciasto na pizzę

Składniki:

- mąka 500 g
- drożdże świeże 30 g
- woda 250 g
- sól 5-7 g ( czubata łyżeczka do herbaty)
- cukier 5-7 g
- oliwa ( 2 łyżki do zupy)

Rozpuszczamy drożdże z cukrem w wodzie,dodajemy do mąki z solą i mieszamy tzn. wyrabiamy ciasto na gładką masę.Dodajemy oliwę.Ciasto powinno byc elastyczne i nie kleic się do rąk.Jeżeli jest zbyt mokre, dodajemy ostrożnie mąki cały czas wyrabiając.Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę (może byc dłużej) do wyrośnięcia.

Bezpośrednio przed pieczeniem zagniatamy ciasto,formujemy wałek i dzielimy na mniejsze części.Z tej ilości ciasta(około 800 g) otrzymamy 7-8  kulek na pizze.